Hogyan válasszunk létrát a kerti munkákhoz? Praktikus áttekintés a kerti létrákról

Az biztos, hogy egy létra kell a kertbe. Főleg ősszel. De hogyan találjuk meg a megfelelőt, amin biztonságosan feljutunk a fák koronái közé és a tetőre is, amivel kényelmesen át tudjuk festeni a pergolát és az ablakkereteket? Ez már nem olyan egyszerű. Ezért készítettük el ezt a praktikus áttekintést.
Hogyan válasszunk létrát a kerti munkákhozEgy teleszkópos létra igazán praktikus választás a kertbe és a háztartásba. Könnyen összecsukható, kényelmesen elfér egy polcon, és az autó csomagtartójában is.

Dobja ki a régi létrát és váltson alumínium létrára

Felejtse el a fából készült létrákat. Stabilak ugyan, de nehezek, és sok helyet foglalnak. Ráadásul, ahogy öregednek és korhadnak, egyre kevésbé biztonságosak. Inkább készítsen belőlük dekoratív növénytartót és váltson alumíniumra. De milyen alumínium létrát válasszon?

Sok fajta van: egy –vagy kétrészes, csuklós, teleszkópos és kötéllétra. És emellett még létezik sok fajta fellépő és állvány is. Ha minden kerti munkát biztonságosan és kényelmesen akar elvégezni, akkor valószínűleg két létrára lesz szüksége.

Az ereszek tisztításához elég hosszú létra kell

Kezdjük mindjárt a legkellemetlenebb résszel: az ereszcsatornák tisztításával. Ha egyemeletes házban lakik, akkor valószínűleg elég lesz egy három méteres kétoldalas létra vagy egy kétrészes létra. Ha magasabb épületben lakik, akkor nagyobb méretekben kell gondolkodni.

A megfelelő méret kiválasztásakor nem feltétlenül a létra hosszát, hanem a munkamagasságát kell figyelembe venni. Ez azt jelzi, hogy milyen magasra ér fel, ha a létra felülről számított harmadik fokára áll. Ez a szám általában egy méterrel több, mint a létra hossza. Feljebb már inkább ne lépjen –évente 2 000 000 olyan balesetet tartanak számon, amikben egy létra is szerepel.
Kétrészes kerti létraA biztonságot növelik a csúszásgátló bordázott létrafokok és a gumitalpak.

A tető kiálló része miatt célszerű hosszabb létrát választani, mint amekkorát a tetőhöz tud támasztani (ehhez célszerű még egy tetőkampó, amivel rögzíteni tudja a létrát). A hosszú létrát ráadásul más munkálatokhoz is ki tudja használni, például amikor a kéményt vagy a cserepeket ellenőrzi. Szóba jöhetnek még a háromrészes létrák, melyeket állólétraként és tolólétraként is használhat. A tetőn végzett munkálatokat azonban felülről is elkezdheti. Erre szolgál az egyszerű kötéllétra.

Milyen létrát válasszunk a termények betakarításához és a metszéshez?

Ősszel sok a munka a gyümölcsösben. Feljutni a fák tetejére néha elég bonyolult feladat. Ide körülbelül 8 méteres háromrészes létrára lesz szüksége, amelynek elég széles a terpesze, hogy biztonsággal álljon egyenetlen terepen is. A stabilitásra kivált a metszés során vigyázzon, és vegye figyelembe, hogy a láncfűrésznek és egyéb szerszámoknak is van súlya, ezért válasszon olyan létrát, amelynek a teherbírása legalább 150 kg.

Kis fák között viszont nehezen mozogna egy ilyen létrával. Ide inkább egy egyszerű összecsukható egyoldalas létrát ajánlunk.Összecsukható létraAz egyoldalas alumínium létrákat a háztartásban, a kertben és az üzlethelyiségben is kihasználhatja.

Létezik olyan létra, ami mindenre jó?

Ahogy látják, számtalan létra közül választhatnak. Létezik olyan, amelyik minden helyzetben megállja a helyét?  Egy teleszkópos létra sokoldalú segédeszköz lehet a háztartásban és a kertben is. Nagy előnye, hogy összecsukható –könnyen elfér az autója csomagtartójában is. Vigyázzon a megmunkálására, főleg ami a csuklókat és a műanyag részeket illeti, mivel azok vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve.

Ha homlokzati javításokra készül, válasszon munkaplatós modellt. Kisebb munkálatokhoz sokkal praktikusabb, mint egy feleslegesen nehéz és nem mozgatható állvány.


Fényképek forrása: Depositphotos.com, Magyarpolc.hu